Kult, Design, Photo, Erotic

2009.03.25. 15:08 szabot2

Ulánbátor - Város a fennsíkon

Címkék: utazás

Ulánbátor. Ulaanbaatar. Улаанбаатар.Mongólia fővárosa. Tengerszint feletti 1300 méteres magasságban fekszik. A nyár forró, a tél hosszú és hideg, a csapadék kevés, a páratartalom alacsony. Lakossága kb 1 millió fő, ez Mongólia lakosságának kb 1/3-a. Mongólia a világ egyik legmagasabban fekvő országa, átlagosan 1580 méterrel terül el tengerszint fölött. Nyugaton állandóan hófedte hegycsúcsokat láthatunk (a legmagasabb Tavanbogd Uul, 4370 m). A hegyek közt esőt alig látó sivatagok, sós és édesvizű tavak helyezkednek el. Évente 260 napsütéses nap, ezért a "Kék ég földjének" is hívják. Mongóliában +6/7/8 óra az eltérés - attól függően, hogy épp hol tartózkodunk az óriási országban. A hőmérséklet nyáron, nappal +35 fok, ami a szél miatt "csak " +22nek érződik, viszont este ez le fog esni egészen +6 fokra.

Mongólia a legtöbb emberben az egzotikumot és a vadságot idézi fel, a földi világvége látszatát kelti. Ulánbátorból kilépve az ember azon gondolkodik, hogy véletlenül nem időutazó-e... Az ázsiai ország azon kevesek egyike, ahol a XXI. században szinte érintetlen természeti értékeket találhatunk. A hegyi legelőkön megpihenve az ember átértékeli, hogy mi az igazán fontos az életben: lelassul, rácsodálkozik, hogy ez idáig mennyi szépség mellett rohant el.
A jelentősebb építkezések az 1940-es évek második felében kezdődtek, lakótelepeket építettek szovjet mintára. A várost hatalmas jurta-tábor fogja közre. Több száz, de lehet hogy több kilométer sugarú körgyűrűként, mint valami ostromló tatártábor veszi körül a jurta-kolónia a várost. „Az utcán járó feketére cserzett arcú, bőrökbe bugyolált, halinacsizmás toprongy leírhatatlanul penetráns bűzt árasztó, kortalan ezer-ránc apókák és anyókák visszataszítóak voltak. A gyermekek szintén rettenetesen néztek ki a magukra aggatott állatbőrökben, fekete retkes kis kezükkel dörgölték csipás, trachomás szemüket és örökké taknyos orrukat.”
A legnagyobb és legfontosabb étkezés a reggeli és ebéd, ami főleg zsíros, főtt juh vagy birkahúsból áll kevés tejtermékkel vagy rizzsel. A nyugaton élő kazakok lóhúst is esznek. A mongolok nagy teaivók, a legnépszerűbb a süütei tsai (sós tea). A férfiak nem utasíthatják vissza a vodkát, mert különben gyereknek gúnyolják. A pásztorok saját italukat az airagot lótejbol erjesztik, alkoholtartalma 3-12% között változhat.
Hát nem egyszerű ország az biztos, Ulánbátorba szívesen ellátogatnék. Jobban csípem az ilyen elhagyatott, fejlődésben visszamaradt városokat. Néha már elegem van ebből a gazdaságilag széthajszolt európai világból…Bár tudom, hogy csak innen nézve van Mongóliában csend és nyugalom. Az ottani élet sem fenékig tejfel…
Ha szeretnél egy érdekes túráról olvasni, akkor kklikk ide: gobi.blogter.hu
A térképen nagyíts rá a város feletti területre, ahol a jurták vannak...elég komoly és hatalmas.

 


Nagyobb térképre váltás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://upside.blog.hu/api/trackback/id/tr561024961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása